Ako vybrať správny pneumatický valec? Poradím Vám.

Pneumatické valce (pohony) sú kľúčovou súčasťou mnohých priemyselných a automatizačných systémov, umožňujúcich lineárny a rotačný pohyb. V tomto článku sa pozrieme na rôzne typy pneumatických valcov a ich základné rozdelenie. Ďalej sa zameriame na faktory, ktoré treba vziať do úvahy pri výbere správneho pneumatického valca.

Pneumatické valce 

Pneumatické pohony, ktoré realizujú priamočiary pohyb, nazývame pneumatické valce. Rotačný pohyb vratný - kyvný pohyb, realizujeme pneumatickými krídlovými pohonmi, alebo pohonmi s ozubeným pastorkom a hrebeňom.

                                    

Rozdelenie pneumatických valcov 

V našej ponuke máme široký výber rôznych typov a vyhotovení pneumatických valcov. Poďme sa však pozrieť na ich základné rozdelenie.

Všeobecne rozdeľujeme pneumatické valce na piestnicové a bezpiestnicové. Piestnicové valce sú valce, pri ktorých sa vysúva a zasúva piestnica. Bezpiestnicové valce sú valce, na ktorých sa po tele valca pohybuje jazdec. Celková dĺžka valca s piestnicou je premenlivá, pretože dochádza k vysúvaniu a zasúvaniu piestnice. Dĺžka bezpiestnicového valca je vždy rovnaká.

 

Základné rozdelenie pneumatických valcov:

1. Jednočinné valce: prívod stlačeného vzduchu je iba na jednej strane valca

2. Dvojčinné valce: prívod stlačeného vzduchu je na obidvoch stranách valca

Jednočinné valce

Sila vyvinutá tlakom vzduchu na plochu piestu pôsobí iba v jednom smere. Podľa vyhotovenia valca ju možno využiť ako silu ťažnú, alebo tlačnú. Po prerušení prívodu stlačeného vzduchu do valca sa piestnica vráti pomocou pružiny do východiskovej polohy.

Existujú dve vyhotovenia jednočinných valcov:

a. Jednočinný pneumatický valec s piestnicou v pokojovej polohe zasunutou

b. Jednočinný pneumatický valec s piestnicou v pokojovej polohe vysunutou

                             a)                                                    b)

                                     

                               

Dvojčinné valce

Sila vyvinutá tlakom vzduchu na plochu piestu dvojčinného valca pôsobí podľa prívodu vzduchu striedavo v oboch smeroch pohybu piestu. Dvojčinné pneumatické valce sa používajú tam, kde má mechanizmus vykonávať prácu aj pri spätnom pohybe. 

                                                 

Dvojčinné valce majú oproti jednočinným valcom niektoré výhody: môžu mať väčšie zdvihy oproti jednočinným valcom s vratnou pružinou, pracovný pohyb nie je pružinou ovplyvňovaný a teda pohyb je rovnomerný a rýchly s možnosťou nastaviť rôzne rýchlosti v obidvoch smeroch.

Výber správneho pneumatického valca 

Pre úspešné zvládnutie Vašich pracovných výziev je kľúčové správne vybrať vhodný produkt. Pri výbere pneumatického valca je potrebné zvážiť mnoho faktorov, ako sú typ aplikácie, pracovné podmienky či veľkosť valca. V tomto článku sa zameriam na dôležité kritériá a poukážem na všeobecné zásady, ktoré treba pri výbere brať do úvahy.

                                    

1. Stanovte vnútorný priemer valca

• Ťah axiálneho zaťaženia valca musí byť stanovený podľa skutočného zaťaženia požadovaného valca.

• Miera zaťaženia η valca musí byť stanovená podľa situácie činnosti zaťaženia.

• Miera zaťaženia sa vzťahuje na rýchlosť činnosti valca, ktorá je všeobecne odporúčaná takto:

   - Pri statickom zaťažení alebo nízkej rýchlosti: η ≤ 0,7

   - Pre rýchlosť 50 – 500 mm/s: η ≤ 0,5

   - Pri rýchlostiach >500 mm/s: η ≤ 0,3

• Pracovný tlak valca musí byť stanovený podľa stavu prívodu vzduchu. 

2. Stanovte zdvih valca

Zdvih valca sa volí vopred podľa pomeru medzi prevádzkovou vzdialenosťou valca a zdvihom prevodového mechanizmu. Na uľahčenie inštalácie a odstránenie problémov je potrebné nechať dostatočnú rezervu vo vypočítanom zdvihu. Odporúčam zvoliť štandardný zdvih, pri ktorom je zaručené rýchle dodanie, čo môže pomôcť znížiť vaše náklady.

3. Vyberte spôsob tlmenia valca

Valce, ktoré dodáva naša spoločnosť, sú vybavené tlmením. Zákazník si zvolí tlmenie podľa situácie skutočného zaťaženia. Pokiaľ sú zaťaženia a rýchlosť vyššie, je ťažké dosiahnuť, aby náraz zastavil iba tlmič valca. Preto je potrebné navrhnúť tlmiaci okruh, alebo externý tlmič na pohltenie nárazu. 

4. Stanovte, či má mať valec magnet

Magnet integrovaný v pieste sa používa v prípade, ak je potrebné monitorovať polohu piesta v telese valca. Vhodne zvolené snímače polohy detekujú magnetické pole daného magnetu.

5. Vyberte spôsob pripojenia piestnice 

Po zvolení valca je potrebné skontrolovať stabilitu piestnice valca (obzvlášť, pokiaľ je piestnica tenšia a dlhšia), podľa rôznych spôsobov inštalácie a skontrolovať spotrebu vzduchu v skutočných podmienkach aplikácie.

Ak máte i napriek uvedeným informáciám pochybnosti a nie ste si istý, aký pneumatický valec je pre Vás ten správny, neváhajte ma s Vašou požiadavkou kontaktovať. Rád Vám poskytnem potrebnú technickú podporu, rady či odporúčania a pripravím riešenie na mieru pre Vašu konkrétnu aplikáciu.

                                            Ing. Rastislav Vestenický

                                          Ing. Rastislav Vestenický

                                  Odborník v oblasti pneumatických prvkov

                                          Obchodno-technický zástupca

                                        rastislav.vestenicky@hennlich.sk

                                                    0948 985 115

Pneumatické valce