Nový materiál iglidur® K230

Klzné ložiská dômyselných tvarov z nového materiálu iglidur® K230 pre jednoduchú a rýchlu montáž

HENNLICH predstavuje nový tribomateriál určený pre bezúdržbové klipsové a obrubové ložiská

Ak užívateľ hľadá nejaké spoľahlivé uloženie bez mazania, potom značka igus® ponúka širokú škálu riešení. Okrem rozsiahleho štandardného výrobného programu klzných ložísk sem patria aj takzvané zacvikávacie ložiská a ložiská s dvojitou prírubou. Používajú sa z dôvodu dômyselných tvarov a ich jednoduchej montáže najmä v dieloch vyrábaných z plechu. Aby odolali vysokým hranovým zaťaženiam často aj pri extrémnych podmienkach, vyvinuli špecialisti firmy igus® nový materiál. Oteruvzdorný materiál iglidur® K230 je vysoko elastický, chemicky odolný a nezávislý od vplyvu vlhkosti.

Konštrukcie z plechu neposkytujú zvyčajne žiaden spôsob, ako klzné ložisko do určeného otvoru nalisovať a tým ho zafixovať. Ložisko musí navyše „vystlať“ často len nahrubo vyseknutý otvor v plechu a v ňom hriadeľ bezpečne uložiť. Ďalšími požiadavkami býva spravidla rýchla montáž (manuálna alebo automatizovaná) ako aj zaistenie pred stratou resp. vypadnutím. Pre takéto aplikácie boli vyvinuté ložiská EasyClip. Ich názov je odvodený od jednoduchej montáže, pri ktorej je do otvoru v plechu drážkované ložisko jednoducho vtlačené stranou s menšou prírubou a tým sa v otvore upne.

 
Obr. rôzne typy klzných ložísk pre dierované plechy


Okrem štandardného výrobného programu klipsových klzných ložísk, existujú mnohé zákazkové riešenia.
 


Obr. príklad niektorých zákazkových klzných ložísk

Takisto existujú ložiská, na ktorých sa po ich zavedení do otvoru vytvorí protiľahlá príruba na prenos obojstranných axiálnych síl. Takéto riešenia sa v priebehu rokov osvedčili milión krát, a to napríklad v ložiskách automobilových sedačiek. Všetky finálne výrobky majú spoločné to, že pre rýchlu montáž a odolnosť voči veľkému hranovému zaťaženiu, vyžadujú vysokú pružnosť a húževnatosť použitého ložiskového materiálu. Presne tieto vlastnosti prináša nový materiál iglidur® K230.

Tribologicko optimalizovaný samomazný materiál iglidur® K230 je vysoko pružný a flexibilný materiál, takže je ideálny pre výrobu klipsových ložísk ako aj ložísk s dvojitou prírubou. Rozsiahle testy v laboratóriu spoločnosti igus ukazujú, že novo vyvinutý vysokovýkonný plast zapadá z hľadiska odolnosti proti opotrebovaniu do skupiny najlepších štandardných materiálov iglidur®. Vlhkosť absorbuje len v extrémne malom množstve a má veľmi dobrú schopnosť odolávať médiám. Svoje výhody môže tento nový materiál tiež preukázať v aplikáciách s vyššími teplotami až do 130 °C. Spočiatku bol iglidur® K230 určený výhradne pre klipsové ložiská rôznych neštandardných tvarov zákazkovej výroby, na požiadanie je však teraz tento materiál teraz dostupný aj v štandardných ložiskových rozmeroch.

V prípade záujmu si môžete objednať bezplatný box so vzorkami ložísk a brožúrou Automobilový priemysel TU.                                                            

Bližšie informácie Vám ochotne poskytnú naši špecialisti na klzné ložiská iglidur® Ing. Kamil Štrkula alebo Ing. Juraj Stoklasa.