FEP opláštené o-krúžky

Keď sa bavíme o opláštených o-krúžkoch, bavíme sa o krúžkoch, ktoré sa skladajú z vnútorného elastomérového krúžku a bezšvového plášťa FEP, ktorý krúžok obklopuje. FEP O-krúžky sa používajú všade tam, kde je chemická odolnosť bežných elastomerných o-krúžkov nedostatočná.

Ich požadovaná pružnosť je zaistená vnútorným elastomérovým krúžkom a chemická odolnosť FEP plášťom. Svoje uplatnenie nachádzajú hlavne v chemických, petrochemických, farmaceutických a potravinárskych technológiách. 

 

 

Materiálové zloženie FEP O-krúžkov

Ako som už spomínal, tieto špeciálne krúžky sa skladajú z vnútorného elastomérového krúžku a vonkajšie plášťa FEP, ktorý tvorí "obal" tohto vnútorného krúžku. Vnútorný krúžok zaisťuje elasticitu podobnú, ako pri bežných elastomérových krúžkoch a plášť zase vynikajúcu chemickú odolnosť, podobne ako pri PTFE krúžkoch.

Vnútorný elastomérový krúžok môže byť v materiálovom prevedení FPM (Viton), alebo SI (Silikón) a môže byť v plnom, alebo dutom prevedení.

Materiály:

FPM / FEP: vnútorný krúžok z FPM, plášť FEP s teplotnou odolnosťou -20 °C do +200 °C
SI / FEP: vnútorný krúžok zo SI, plášť FEP s teplotnou odolnosťou -60 °C do +200 °C

 

 

Oblasti použitia

FEP o-krúžky sa používajú prevažne pre statické aplikácie alebo pre utesnenie pomalých priamočiarych či rotačných pohybov. Pre svoju výborný chemickú odolnosť a fyziologickú nezávadnosť sa používajú hlavne v chemickom a potravinárskom priemysle, alebo vo farmácii a podobných odvetviach priemyslu.

Prednosti: 

  • veľmi dobrá chemická odolnosť
  • široký teplotný rozsah od -60 až do +200°C (závisí od materiálu vnútorného krúžku)
  • fyziologická nezávadnosť
  • nízke trenie bez "stick-slip" efektu
  • lepšia pružnosť oproti PTFE krúžkom 

Konštrukcia drážok a inštalácia FEP krúžku

Keďže je plášť FEP relatívne tenkostenný, sú preto do určitej miery zameniteľné s bežnými o-krúžkami. Pre zástavbové rozmer platia všetky doporučené a konštrukčné zásady, ako pri elastomérových o-krúžkoch. 

Pri konštrukcii drážok je však potrebné myslieť na to, že FEP krúžky majú vďaka svojmu plášťu obmedzenú rozťažnosť a väčšiu trvalú deformáciu. Preto hlavne v prípade, kedy bude o-krúžok tesniť svojim väčším priemerom, doporučujeme montáž do delenej drážky.

Keď sa bavíme o FEP krúžkoch, tak určite nesmieme zabudnúť ani na tvrdšie (teflónové) PTFE o-krúžky.

O-krúžky z PTFE

Tieto krúžky je možné použiť v ešte väčšom teplotnom rozsahu, ako FEP krúžky.

PTFE krúžky sú odolné voči teplote -200 až 260°C s takmer neobmedzenou chemickou odolnosťou. Vzhľadom k obmedzenej elasticite materiálu a tým podmienenej väčšej predpínacej sile sú PTFE krúžky používané výhradne iba ako statické tesnenie v axiálnych drážkových konštrukciách.

Pokiaľ by vznikla požiadavka inštalovať ich do bežných drážok určených pre elastomérové krúžky, mohli by byť poškodené takouto montážou.

Prednosti PTFE o-krúžkov:

  • veľmi dobrá chemická odolnosť
  • materiálová nezávadnosť
  • široký teplotný rozsah

Ak ste to dočítali až sem, tak teraz už viete, že aj tesnenia majú svoj plášť, aby boli schopné odolať nepriaznivým a náročným podmienkam.

FEP o-krúžky