HENNLICH vyvinul hmlové delo s dosahom 100 metrov

HENNLICH vyvinul hmlové delo s dosahom 100 metrov, ktoré smeruje do Kolumbie


Martin, 29.1.2018 - Najviac sa podobá snežným delám známym z lyžiarskych stredísk. Hmlové delá sa používajú na zníženie prašnosti v kameňolomoch, oceliarňach, alebo na skládkach. Strojárska firma HENNLICH ich vyvinula a vyrobila už stovky a vyváža ich do celého sveta. Najnovšie vyrobený kus  je jedinečný svojou veľkosťou a dosahom až 100 metrov. Inžinieri firmy HENNLICH ho vyvinuli pre zákazníka z Kolumbie, ktorý ho využije na zníženie prašnosti na skládke uhlia. Rovnaký typ hmlového dela už HENNLICH vyrába pre Thajsko.

Pavel Šumera, riaditeľ strojárskej fitmy HENNLICH:

"Program vývoja a výroby hmlových diel sme začali pred ôsmimi rokmi.
Z Popolušky sa tak, ako to u nás obvykle býva, postupom času vyvinul zaujímavý produkt. Naše hmlové delá nájdete v kameňolomoch, v oceliarňach, na stavbách alebo skládkach, napríklad na ďalekej Sibíri alebo teraz v Kolumbii. "


Zatiaľ posledný typ hmlového dela vyvinutý divíziou HENNLICH ENGINEERING je schopný rozprášiť hmlovinu až do vzdialenosti 100 metrov. Za hodinu dopraví na určené miesto 8 až 12 m3 vody alebo iných tekutín. Zariadenie je vysoké viac ako tri metre a dosahuje dĺžku 2,5 metra. Vývoj zariadenia trvá zhruba pol roka.

Pavel Uxa, vedúci divízie HENNLICH ENGINEERING: "Doba vývoja je relatívne krátka, vďaka našim bohatým skúsenostiam z vývoja predchádzajúcich typov hmlových diel. Oproti ostatným typom má toto delo oveľa robustnejšiu konštrukciu, ktorá zodpovedá účelu, pre ktorý je konštruovaná. Zákazník bude delo prepravovať na nákladnom vozidle po sklade uhlia a znižovať pomocou neho prašnosť. "

Do Kolumbie by malo delo doraziť na začiatku roku 2018. V súčasnej dobe spoločnosť HENNLICH vyrába druhé takéto zariadenie pre zákazníka z Thajska, ďalšie zákazky sú rozpracované. Cena zariadenia sa pohybuje okolo 38 000,- EUR.


Čo je to hmlové delo

Hmlové delo je zariadenie, ktoré vytvára z vody alebo inej kvapaliny hmlu. Tú následne distribuuje rozstrekom na miesto určenia. Využíva sa na redukciu prašnosti na skládkach sypkých materiálov, v lomoch a kameňolomoch, na chladenie materiálov v zlievárňach a oceliarňach, pri recyklácii odpadov alebo pri demolačných a stavebných prácach. Zariadenie je mobilné a môže sa presunúť z miesta na miesto. Dosah hmlových diel sa pohybuje od 10 do 100 metrov.



Kontakt pre médiá:
Mgr. Jana Beňová, 0918 843 264,
jana.benova@hennlich.sk, www.hennlich.sk


O firme HENNLICH s.r.o .:

Spoločnosť HENNLICH, ktorá plánuje v blízkej dobe výstavbu nového areálu v Košťanoch nad Turcom pri Martine, je významným partnerom pre spoločnosti v oblasti strojárstva, automobilového, chemického a papierenského priemyslu. Bohaté skúsenosti má s dodávkami komponentov a celých systémov pre výrobcov ocelí, energií, investičných celkov a hydrauliky. Zameriava sa tiež na dynamicky sa rozvíjajúcu oblasť životného prostredia - napríklad inštaláciami tepelných čerpadiel. Na domácom trhu pôsobí od roku 1992.
História skupiny HENNLICH siaha až do roku 1922, keď v severočeskom Duchcove založil Hermann A. Hennlich firmu špecializovanú na dodávky pre strojárstvo a banský priemysel. Od konca vojny sídli spoločnosť v rakúskom Schärdingu. Po roku 1989 rozšírila svoje aktivity do ďalších krajín strednej a východnej Európy. Viac ako 610 spolupracovníkov dnes pôsobí v 22 európskych krajinách.

 

Tlačová správa na stiahnutie